loader image

СР | EN

Изложба бакрореза и дрвореза Музеја СПЦ

У организацији Музеја Српске Православне Цркве данас је у Војном музеју на Калемегдану отворена изложба на којој су публици представљени бакрорези и дрворези великана графичке уметности Христофора Жефаровића и Захарија Орфелина.

После поздравне речи Мирослава Илића, в.д. управника Музеја СПЦ у Београду, који се захвалио директору Војног музеја, пуковнику Мирославу Кнежевићу, на уступању простора, изложбу је отворио Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Хризостом.

фото: ђакон Драган С. Танасијевић.

Епископ Хризостом се захвалио особљу Музеја СПЦ у Београду на труду и жељи да се дела непролазне духовне и уметничке вредности из XVII, XVIII и XIX века нађу пред очима публике и шире јавности. Владика је подсетио да се у Музеју наше Цркве чува 11 плоча са 19 представа (осам плоча је двострано), од тог броја 10 графика из XVII века, а 9 из XVIII века. Бакрорезних плоча је далеко више, укупно 28, са 31 отиском (три плоче су двостране). У том корпусу једну засебну целину чине бакрорези Христофора Жефаровића (11) и Захарија Орфелина (7), као и више дела других, често анонимних аутора.

О повезаности религије и уметности говорио је Ненад Николић, историчар уметности, који је указао на значај ове изложбе како за младе уметнике и историчаре уметности, тако и за ширу публику, јер су приказани беспрекорно урађени отисци који показују сву лепоту, минуциозност и умеће наших великана графике: „Необичан спој византијске традиције и западног барокног стила свакако је обогатио нашу уметност. Ово је један подсетник о вековној сарадњи уметника и Цркве, као и о мудрости наших старих патријараха, епископа и игумана, који су знали да је уметнички таленат од Бога дан, и који су умели да непогрешиво препознају и подстакну највеће уметнике из своје средине да ураде своја ремек дела“, истакао је Николић.